Skip to main content

Huigsloterdijk 108, 2156 LG  Weteringbrug      +31 (0)71 3312361      info@loonbedrijfroodenburg.nl

Rijnland verwijderen exoten

We zijn verheugd om te melden dat wij de aanbesteding van Hoogheemraadschap van Rijnland hebben gewonnen! Het was een spannende aanbesteding, met veel vooroverleg, want het beslaat een groot gebied. Namelijk grofweg de driehoek van Velsen, Wassenaar en Gouda. De komende twee jaar gaan we aan de slag met het verwijderen van exoten uit de watergangen, zoals de Grote Waternavel.

Deze moerasplant komt van nature niet voor in Nederland en kan in razend tempo watergangen laten dichtgroeien. Doorstroming van water niet meer mogelijk en inheemse waterplanten en dieren kunnen dood gaan door zuurstofgebrek. Door deze exoten te verwijderen, zorgen we voor gezonde en goed functionerende waterwegen.

Het is vooral een kwestie van er op tijd bij zijn en heel grondig te werk gaan. Veel werk wordt voorkomen met vroegtijdige signalering. Omdat de plant zo snel groeit kan de verwijdering bij late signalering een enorme klus zijn. De verwijdering moet vervolgens heel precies gebeuren. Ieder plantdeel dat achterblijft groeit weer verder. Ook moet bij de verwijdering worden voorkomen dat stukjes plant afdrijven. Ieder fragment is een “stekje” dat elders weer verder kan groeien.

We kijken ernaar uit om met deze belangrijke klus aan de slag te gaan en bij te dragen aan een duurzaam en gezond milieu.